Veel gestelde vragen (FAQ) prefab bouwsysteem

Er is nog veel onbekend over prefab bouwen en SIP-panelen (SIPS). In deze lijst vindt u de meest gestelde vragen.

Dit systeem vermindert ook aanzienlijk de tijd die nodig is voor het opzetten van het frame, vermindert bouwafval en zorgt voor een betere kwaliteitscontrole op de bouwplaats door prefab fabricage. SIP-panelen zijn een technologie die het mogelijk maakt om vandaag al te voldoen aan de 2030 uitdaging voor netto-nul, koolstof neutrale gebouwen. 

Wat is prefab bouwen?

Prefab bouwen is een efficiënte constructiemethode waarbij bouwelementen zoals SIP-panelen (SIPS) vooraf in een fabriek worden vervaardigd. Deze methode zorgt voor een snellere bouwtijd, verhoogde kwaliteit en vaak lagere kosten, omdat de elementen op de bouwplaats enkel nog geassembleerd hoeven te worden. SIP-panelen, bekend om hun uitstekende isolerende eigenschappen, zijn een populair prefab element dat bijdraagt aan energie-efficiëntie en een snellere bouwproces.

Wat zijn SIP-panelen?

Structureel geïsoleerde panelen (SIP-panelen) zijn hoogwaardige bouwpanelen die gebruikt worden in vloeren, muren en daken van woonhuizen en lichte commerciële gebouwen. Deze panelen worden vervaardigd door een kern van isolerend hard schuimplastic te plaatsen tussen twee structurele oppervlakken, zoals OSB (Oriented Strand Board). Afhankelijk van het specifieke doel kunnen ook andere materialen worden gebruikt. SIP-panelen worden gemaakt onder gecontroleerde omstandigheden in een fabriek en kunnen op maat worden ontworpen voor elk project. Het resultaat is een bouwsysteem dat zeer stevig, energiezuinig en kosteneffectief is. Bouwen met SIP-panelen bespaart tijd, geld en arbeid.

Hoeveel sneller kan ik bouwen met SIP-panelen?

SIP-woningen worden veel sneller gebouwd dan traditioneel ontworpen gebouwen. Dit komt in de eerste plaats door het prefab bouwproces. Een goed opgeleide SIP-installatieteam kan de bouwtijd met 55 procent verkorten ten opzichte van conventioneel houtskeletbouw. Houtskeletbouw, volgens een onderzoek uitgevoerd door R.S. Means. Panelen kunnen tussen de 2 meter bij 12 meter gemaakt worden, dus hele muur- en daksecties kunnen snel worden geplaatst, waardoor de droogtijd wordt verkort. SIP-panelen zijn klaar voor installatie wanneer ze op de bouwplaats aankomen, waardoor er geen tijd meer nodig is om de afzonderlijke werkzaamheden op de bouwplaats uit te voeren, zoals het inlijsten, isoleren en beplakken van muren met stutten. Elektriciteitskokers zijn meestal voorzien in de kern van de panelen, zodat het niet nodig is om door studs te boren voor de bedrading.

Hoeveel geld kan ik besparen met SIP-panelen?

Bouwers kunnen geld besparen door lagere bouw- en arbeidskosten. Een bouwschil met hoge prestaties maakt het vaak mogelijk om HVAC-apparatuur te verkleinen en het aantal leidingen tot een minimum te beperken. Bouwers kunnen ook aanzienlijk besparen op afvalverwijdering op de bouwplaats en op tijdelijke verwarming tijdens de bouw. Huiseigenaren die andere energie-efficiënte kenmerken in een SIP-huis integreren, kunnen besparingen op nutsvoorzieningen zien van 50 procent of meer.

Hoe duurzaam zijn SIP-panelen?

Structureel geïsoleerde panelen zijn een van de meest milieuvriendelijke bouwsystemen die beschikbaar zijn. Een gebouwschil van SIP-panelen biedt continue isolatie, is zeer luchtdicht, draagt bij aan een betere beheersing van de binnen luchtkwaliteit, vermindert bouwafval en helpt natuurlijke hulpbronnen te behouden. Levenscyclusanalyses hebben aangetoond dat woningen gebouwd met SIP-panelen een aanzienlijk positieve impact hebben op het milieu door het verminderen van energieverbruik en broeikasgasuitstoot gedurende de hele levensduur van het huis. SIP-ontwerpen kunnen 45% meer CO2 besparen met een energierendementstermijn van 5,1 jaar en een broeikasgasrendementstermijn van 3,8 jaar in vergelijking met voorbeelden van houtskeletbouw.

Hoe sterk zijn SIP-panelen?

De structurele eigenschappen van SIP-panelen zijn vergelijkbaar met die van een stalen I-balk. De OSB-platen fungeren als de flenzen van de I-profielbalk, terwijl de harde schuimkern het midden vormt. Dit ontwerp geeft SIP-panelen een voordeel bij het opvangen van drukbelastingen in het vlak. Het draagvermogen van SIP-panelen komt overeen met een gebouw met een houten frame van 5 x 25,4 op 40,64 cm afstand. SIP-panelen kunnen worden ontworpen voor de meeste toepassingen.

Hoe bepaal ik de juiste afmetingen voor HVAC-apparatuur?

Een SIP-gebouw met hoge prestaties maakt het vaak mogelijk om kleinere HVAC- apparatuur te specificeren. Het is belangrijk om samen te werken met een gekwalificeerde HVAC-professional die de lage niveaus van luchtinfiltratie in een SIP-woning of commercieel gebouw nauwkeurig kan inschatten. De juiste dimensionering van HVAC-apparatuur is cruciaal omdat een te groot HVAC- systeem er niet in slaagt de constante werksnelheid te bereiken waarvoor de apparatuur is ontworpen. HVAC-apparatuur met een te korte cyclus is minder energie-efficiënt en vereist meer onderhoud dan HVAC-apparatuur met de juiste afmetingen.

Hoe belangrijk is ventilatie?

SIP-gebouwen zijn extreem luchtdicht met luchtlekkages van veel minder dan 3 luchtwisselingen per uur bij een druk van 50 Pascal (3,0 ACH50) en vereisen mechanische ventilatie. Ventilatiesystemen brengen verse lucht in het gebouw in gecontroleerde hoeveelheden en voeren vochtige en muffe lucht af naar buiten. Door de luchtuitwisseling te beperken tot gecontroleerde ventilatiesystemen, kunnen SIP-woningen alle binnenkomende lucht filteren op allergenen en ontvochtigen, wat zorgt voor een betere luchtkwaliteit binnenshuis. Een goede ventilatie is belangrijk in alle huizen om de luchtkwaliteit binnenshuis te behouden.

Hoe verbeteren SIP-panelen de luchtkwaliteit binnenshuis?

De luchtdichtheid van de SIP-constructie voorkomt dat lucht toegang krijgt tot de binnenkant van het huis, behalve in gecontroleerde hoeveelheden. Een gecontroleerd binnenklimaat is zowel gezond als comfortabel. In een SIP-woning kan de luchtvochtigheid gemakkelijker onder controle worden gehouden, wat resulteert in een woning die comfortabeler is voor de bewoners en minder vatbaar is voor schimmelgroei en huisstofmijt.

Hoe reageren SIP-panelen op brand?

Net als alle houtskeletgebouwen vormen SIP-panelen een beheersbaar brandrisico als de constructie voldoet aan de brandveiligheidsmaatregelen die in het bouwbesluit zijn opgenomen. Woningbouwverordeningen vereisen meestal de toepassing van een 15 minuten brandwerende thermische barrière aan de binnenkant voor alle woongebouwen. Lichte commerciële gebouwen of gebouwen voor meervoudig gebruik met een brandclassificatie Type V vereisen vaak een brandclassificatie van één uur en/of sprinklersystemen. Veel SIP-fabrikanten kunnen geteste samenstellingen leveren voor zowel wanden als daken die voldoen aan de brandwerendheidstests van één uur zoals beschreven in ASTM E 119. Neem contact op met uw plaatselijke fabrikant voor specifieke samenstellingen. 

Zijn SIP-panelen compatibel met andere bouwsystemen?

SIP-panelen zijn compatibel met bijna elk bouwsysteem. Wandpanelen kunnen op verschillende funderingsmaterialen worden geplaatst, zoals gestort beton, blokken of geïsoleerde betonvormen. Ook hebben ze de afmetingen voor dimensionaal timmerhout en zijn naadloos te combineren met vakwerk. Bouwers kunnen met weinig moeite kiezen voor SIP-wanden en een conventioneel vakwerkdak of voor stokwanden en een SIP-dak. SIP-panelen zijn ook populair als methode om een goed geïsoleerde gebouwomhulling te leveren voor houtskelet- en staalconstructies.

Met welke overwegingen moet je rekening houden bij het bouwen met SIP-panelen vs. conventioneel vakwerk?

Het grootste deel van de constructie met SIP-panelen lijkt erg op conventioneel vakwerk. SIP-panelen bestaan uit dimensionaal timmerhout en worden aan elkaar bevestigd met nietjes, spijkers of schroeven. Een goede afdichting is erg belangrijk bij de montage van SIP-panelen. Alle verbindingen moeten worden afgedicht met speciaal ontworpen SIP-kit of expansieschuimkit, en in sommige gevallen met zelfklevende SIP-tape. Bij SIP-panelen moet ook rekening worden gehouden met de manier waarop de panelen op de bouwplaats worden geplaatst. Hoewel kleinere panelen van 2,44 bij 1,22 meter met de hand kunnen worden geplaatst, is voor grotere panelen van 2,44 bij 7,32 meter apparatuur nodig om ze uit te laden en te plaatsen.

Kunnen SIP-panelen ter plaatse worden gewijzigd?

Aanpassingen op locatie kunnen gemakkelijk worden uitgevoerd met een paar extra SIP-specifieke gereedschappen. Te grote panelen kunnen worden gezaagd met een balkzaag of een balksnijhulpstuk op een cirkelzaag. De schuimkern kan dan worden uitgehold voor splines of dimensionaal timmerhout met behulp van een schuimschep met hete draad of een speciaal hulpstuk voor haakse slijpers.

Hoe worden elektrische bedrading geïnstalleerd?

Elektrische draden worden door voorgesneden kanalen in de kern van de panelen getrokken, die "goten" worden genoemd. Goten worden tijdens het fabricageproces toegevoegd op basis van het elektrische ontwerp van het huis. Elektriciens kunnen de draden door de paneelgoten voeren zonder de isolatie samen te drukken of door noppen te boren.

Zijn SIP-panelen gevoelig voor insecten?

Hoewel termieten zich niet voeden met de kern van schuimpanelen, zijn er gevallen bekend waarbij paneelkernen door deze insecten zijn uitgehold en gebruikt als nestplaats. Om dit te voorkomen bieden veel fabrikanten SIP-panelen aan met boraat behandeld schuim en/of OSB. Termieten kunnen ook worden afgeschrikt door het gebruik van een speciaal ontworpen stalen gaas bij de funderingsverbinding. Beide behandelingen zijn zeer effectief, maar ze zijn geen vervanging voor zorgvuldige termietenpreventie en -onderhoud, zoals bij elke andere houten constructie.

Kunnen SIP-panelen worden vervangen of gerepareerd als ze beschadigd zijn?

Als panelen beschadigd zijn, moet een bouwkundig ingenieur de schade beoordelen om te bepalen wat cosmetisch en wat structureel is. Als de schade alleen cosmetisch is, dan moet de bron van het vocht worden vastgesteld en verholpen, of die nu van binnen of van buiten komt. Als de schade structureel is, dan moet de bron van het probleem worden geïdentificeerd en moet er een structurele oplossing voor het probleem worden gevonden. Dat kan door de panelen ter plaatse aan te passen of door de panelen te vervangen, afhankelijk van de omvang van de schade. Als de panelen beschadigd zijn, moeten de fabrikant en de installateur van de panelen op de hoogte worden gebracht.

Garanderen dakbedekkingsfabrikanten asfalt shingles op SIP-daken?

Sommige dakbedekkingsfabrikanten geven garantie op asfalt shingles op ongeventileerde SIP-daken, terwijl andere hun garantie laten vervallen vanwege de hogere temperaturen van de shingles. Onderzoek uitgevoerd door Building Science Corporation toont aan dat, hoewel de temperatuur van asfalt shingles lichtjes stijgt (2 - 3 graden ) bij een dak zonder ventilatie, de kleur van de shingles en de dakoriëntatie een veel grotere invloed hebben op de duurzaamheid van shingles. Bouwers die willen voldoen aan de garanties van dakbedekkingsfabrikanten kunnen kiezen uit een verscheidenheid aan duurzamere, niet-asfalt dakbedekkingsmaterialen of een ventilatieruimte aanbrengen tussen de SIP-dakpanelen en het dakbedekkingsmateriaal (bekend als een koud of geventileerd dak).

Moet een gebouw met een SIP-dak worden geventileerd?

Het gebied binnen een SIP-schil wordt beschouwd als geconditioneerde ruimte en wordt geventileerd door het HVAC-systeem van het gebouw. Het is niet nodig om een geventileerde zolder te voorzien onder een SIP-dak, en dat zou de geconditioneerde ruimte van het gebouw in gevaar brengen. Sommige bouwkundigen raden aan om het dak te ventileren door een luchtruimte te voorzien tussen de SIP-dakpanelen en de dakbedekking (bekend als een "koud dak"). Hoewel deze best practice niet verplicht is voor SIP-gebouwen, is het een verstandige extra maatregel om de duurzaamheid en vochtbestendigheid van het gebouw te verbeteren.

Hoeveel kosten SIP-panelen?

Prijsinformatie kan worden verkregen door contact op te nemen met Queenels Europe B.V. De materiaalprijs weerspiegelt echter niet de arbeidsbesparingen die mogelijk zijn met SIP-constructies. Een onderzoek uitgevoerd door R.S. Means toont aan dat bouwen met SIP-panelen het werk aan het skelet, de elektriciteit en het loodgieterswerk met maar liefst 55 procent kan verminderen ten opzichte van conventioneel houtskeletbouw. Bouwers kunnen ook lagere afvalverwerkingskosten verwachten en besparingen op HVAC-apparatuur. Besparingen op de installatie van deuren, ramen, kasten en gipsplaten en het wegvallen van doorlopende isolatie (ci) zijn typisch. Wanneer al deze factoren in aanmerking worden genomen, is bouwen met SIP-panelen vaak goedkoper dan andere bouwsystemen.

Hoe bevestig ik bevelsiding of andere gevelbekleding aan SIP-panelen?

Bouwers moeten de installatie-instructies van de fabrikant van de bevelsiding raadplegen om te zien hoe hun product op SIP-panelen bevestigd moet worden. Omdat SIP-panelen maar weinig massief timmerhout gebruiken, is er vaak een groter bevestigingsschema nodig bij het bevestigen van gevelbekleding. Als de fabrikant van de bevelsiding geen aanbevelingen doet voor de bevestiging van zijn product op SIP-panelen, kan een bevoegd architect of ingenieur de juiste bevestigingsfrequentie berekenen door de uittrekcapaciteit van de bevestigingsmiddelen op te vragen bij de fabrikant van de SIP. Het is ook belangrijk dat de juiste vochtbeheersingsprocedures worden gevolgd bij het aanbrengen van elk type bekleding op SIP-panelen.

Wat is gordelroos? Komt shinglevorming voor in SIP-gebouwen?

Shingle ridging is een uitstulping van asfaltdakbedekking die optreedt langs de verbindingen van houten panelen die gebruikt worden in daktoepassingen. Dit zeldzame fenomeen wordt veroorzaakt door het veranderende vochtgehalte in de dakbeplating en komt zowel voor bij traditionele dakconstructies met vakwerkconstructies als bij SIP-dakconstructies. De ribbels die worden veroorzaakt door de uitzetting van SIP-dakpanelen kunnen een esthetische smet zijn, maar ze hebben geen invloed op de prestaties van de dakbedekking of de SIP-dakpanelen. Door een koud dak te specificeren (geventileerd aan de achterkant) of door het dak te bekleden met een extra laag OSB verspringend over de paneelverbindingen, wordt de mogelijkheid van aanaarding van dakspanen geëlimineerd. Als alternatief kunnen houten shingles, houten dakspanen of een metalen dak met staande naad worden gebruikt in plaats van asfalt shingles.

Wat is de R-waarde van SIP-panelen?

R-waarden voor SIP-panelen hangen af van de dikte van de SIP en het type kernmateriaal dat wordt gebruikt. Wanneer glasvezel of andere soorten isolatie worden geïnstalleerd, worden ze geïnstalleerd rond constructiedelen van hout of metaal die een zeer slechte isolatiewaarde hebben. In het veld geïnstalleerde isolatiematerialen zijn ook vatbaar voor kieren en andere onvolkomenheden bij de installatie. Bij Queenels Europe B.V. is onze hoogste RD-waarde 9,71. Ver boven het bouwbesluit en minimale vereiste bij projecten. Klik hier voor onze SIP-panelen. 

Hoe worden SIP-panelen ondersteund? Zitten er draadeinden in de panelen?

Voor de meeste toepassingen zijn SIP-panelen structureel zelfvoorzienend. De structurele kenmerken van SIP-panelen zijn vergelijkbaar met die van een stalen I-profiel. De OSB-platen fungeren als de flens van de I-profielbalk, terwijl de kern van hardschuim het lijf vormt. Dit ontwerp is extreem sterk en maakt aanvullend vakwerk overbodig. In gevallen waar een puntbelasting van een balk of kopbalk extra ondersteuning vereist, wordt een tussenstuk van dubbeldimensionaal timmerhout of een constructiehouten tussenstuk ter plaatse geïnstalleerd bij paneelverbindingen in het vlak. SIP-panelen worden ook gebruikt als gordijngevels voor staalskelet- of houtskeletconstructies. In grote commerciële toepassingen kunnen SIP-panelen de benodigde structurele ondersteuning minimaliseren en de materiaalkosten verlagen. In daktoepassingen vertrouwen SIP-panelen op balken en gordingen voor ondersteuning. SIP-panelen kunnen grote afstanden overbruggen, waardoor een minimale hoeveelheid structurele ondersteuning kan worden gebruikt. Door I- profielen in de SIP-daken in te bouwen, kunnen de dakoverspanningen en - belastingen gemakkelijk worden vergroot.

Kunnen inbouwspots worden gebruikt in SIP-panelen?

Inbouwspots mogen nooit worden ingebed in structurele geïsoleerde panelen. Om inbouwspots te installeren, moet er aan de binnenkant een binnenwelving worden gemaakt. Tegenwoordig hebben energie-efficiëntere, moderne, dunne LED- lampen de behoefte aan inbouwarmaturen vervangen.

Blokkeren SIP-panelen de geluidsoverdracht?

De geluidsweerstand van een SIP-wand hangt af van de dikte van de gipsplaat, de buitenafwerking en de dikte van de isolerende schuimkern die wordt gebruikt. SIP-panelen zijn vooral effectief in het blokkeren van hoogfrequent geluid, en de meeste huiseigenaren merken het stille comfort van een SIP-woning. Laagfrequente geluiden worden echter niet zo effectief tegengehouden door een SIP-schil. Voor meergezins- en commerciële gebouwen wordt een universele geluidsoverdrachtscoëfficiënt (STC) gebruikt om de geluidsweerstand van gevels te specificeren. Er zijn verschillende STC-waarden beschikbaar, waaronder opties met een STC-waarde van meer dan 50 voor scheidingswanden in meergezinsgebouwen. SIP-fabrikanten kunnen meer informatie geven over deze samenstellingen.

Zijn dampschermen vereist in SIP-gebouwen?

Luchtbarrières of dampschermen zijn niet vereist in SIP-gebouwen omdat ze goed zijn afgedicht. SIP-panelen vormen een luchtbarrière die voldoet aan de voorschriften, met een permeabiliteit van minder dan 1,0 perm. Bovendien is de schuimkern van SIP-panelen stevig en ononderbroken door de hele muur heen, waardoor convectie- en condensatieproblemen die kunnen optreden in spouwmuren, worden geëlimineerd. Dit moet niet worden verward met de vereiste voor externe waterbestendige barrières die alle externe houten constructies beschermen tegen bulkwater.

Kan sanitair worden geïnstalleerd in SIP-panelen?

Sanitair mag niet in SIP-buitenmuren worden geplaatst vanwege de kans op condensatie of bevriezing van toevoerleidingen in koude klimaten. Tijdens de ontwerpfase van het project moeten alle leidingen naar binnenmuren worden verplaatst.

Als het sanitair op een buitenmuur moet worden geplaatst, is het aan te raden om een oppervlaktekanaal aan de binnenkant van de muur aan te brengen om het sanitair te verbergen. Een andere optie is om een klein deel van de muur te construeren met conventioneel houtskeletbouw dat gebruikt kan worden om het loodgieterswerk door te voeren. Loodgietersdoorvoeren zoals waterafvoeropeningen (DWV) kunnen door SIP-panelen worden geplaatst als ze grondig worden afgedicht om luchtinfiltratie te voorkomen.

Kunnen keukenkasten op SIP-panelen worden bevestigd?

Het is aan te raden dat de fabrikant van de kasten instructies geeft over hoe hun product aan SIP-panelen bevestigd moet worden. Meestal is een groter bevestigingsschema vereist. Een andere optie is om multiplex stroken achter de kasten te plaatsen voor extra stevigheid voor bevestigingsmiddelen. Door de consistente, vlakke aard van SIP-wanden hangen kasten meestal makkelijker en zijn er minder onregelmatigheden in de passing. Als de fabrikant van kasten geen aanbevelingen doet voor het bevestigen van hun product aan SIP-panelen, kan een bevoegd architect of ingenieur de juiste bevestigingsfrequentie berekenen door de uittrekcapaciteiten van bevestigingsmiddelen op te vragen bij een SIP- fabrikant.

Zijn SIP-panelen gevoelig voor schimmel en meeldauw?

Een water- en luchtdichte SIP-constructie vormt de basis van een succesvolle schimmelbestrijdingsstrategie. Door de extreem lage luchtinfiltratieniveaus in SIP- gebouwen kan binnenkomende lucht in gecontroleerde hoeveelheden worden toegevoerd door luchtbehandelingsapparatuur. Een goede ontvochtiging van de binnenkomende lucht volgens de ASHRAE-normen creëert een omgeving waarin schimmel fysiek niet kan groeien. Naast het creëren van een luchtdichte structuur, zijn SIP-panelen stevig en vrij van holtes in de muur waar vocht kan condenseren en onzichtbare schimmelgroei kan veroorzaken.

Hoe werkt het SIP-ontwerp- en fabricageproces?

De bouw van een SIP-woning of commercieel gebouw begint met de bouwdocumenten. Zodra de bouwdocumenten in handen zijn van een SIP- fabrikant, -dealer/distributeur of ontwerpprofessional, worden ze omgezet in SIP- werptekeningen met de afmetingen van elk afzonderlijk paneel. De winkel tekeningen worden beoordeeld door de bouwer, ingenieur, de eigenaar van het gebouw en andere betrokken partijen. Zodra de werktekeningen klaar zijn, worden de SIP-panelen gefabriceerd en verzonden naar de bouwplaats voor installatie.

Mochten er na het lezen van de veelgestelde vragen nog andere vragen zijn, aarzel niet en neem contact met ons op via clientservices@queenels.com of vul het contact formulier in. 

Staande Queenels Airpop SIP-paneel

SIPA

Alle informatie waar we naar verwijzen in dit document is afkomstig van de SIPA. De Structural Insulated Panel Association (SIPA) is een non-profitorganisatie die in 1990 is opgericht met als doel het gebruik en de acceptatie van structurele geïsoleerde panelen (SIP-panelen) voor duurzaam bouwen te bevorderen.