Prefab Bouw Innovatie: Efficiëntie met SIPS

Prefab bouwsysteem

Een van de innovatieve bouwtechnieken die de laatste jaren steeds meer aandacht krijgt, is het gebruik van SIP-panelen of te wel SIPS. Het gebruik van SIP-panelen biedt diverse voordelen ten opzichte van traditionele bouwmethoden. Zo zorgen de panelen voor een uitstekende isolatie, waardoor energieverlies wordt geminimaliseerd. Daarnaast zijn SIP-panelen lichtgewicht en eenvoudig te installeren, wat de bouwtijd aanzienlijk verkort. Bovendien hebben SIP-panelen een hoge mate van constructieve stabiliteit, waardoor ze geschikt zijn voor diverse toepassingen, zoals wanden, vloeren en daken. Kortom, het bouwen met SIP-panelen biedt een efficiënte en duurzame oplossing voor zowel particulieren als professionals in de bouwsector.

Queenels Airpop SIP-paneel los van elkaar

Wat zijn SIP-panelen?

SIP-panelen, ook wel Structural Insulated Panels genoemd, zijn bouwpanelen die bestaan uit een isolatiemateriaal, zoals Airpop, ook wel EPS, dat is ingeklemd tussen twee lagen structureel materiaal, namelijk OSB/3. Deze panelen worden gebruikt als alternatieve bouwoplossingen vanwege hun sterke en isolerende eigenschappen. 

Het wordt ook wel het SIPS bouwsysteem genoemd. Het paneel wordt volledig prefab voorbereid om voornamelijk te gebruiken als buitenwand of dak. 

De volgende isolatiematerialen bieden wij aan: 
Staande Queenels Airpop SIP-paneel

Voordelen

  • Ontwerpvrijheid: SIPs, bieden architecten en bouwers een enorme ontwerpvrijheid. Deze panelen kunnen gemakkelijk op maat worden gemaakt en bieden flexibiliteit in ontwerp. Hierdoor hebben professionals de mogelijkheid om unieke en innovatieve gebouwen te creëren die voldoen aan de specifieke behoeften en wensen van de klant.

  • Efficiëntie: voordeel van SIPs is de snelheid waarmee ze kunnen worden geïnstalleerd. Door gebruik te maken van prefabricage kunnen SIPs efficiënt worden geproduceerd en vervolgens snel op de bouwplaats worden geïnstalleerd. Dit verkort de bouwtijd aanzienlijk, wat resulteert in kostenbesparingen en een snellere oplevering van het project.

  • Energiezuinig: SIPs staan bekend om hun uitstekende isolatie-eigenschappen. Dankzij de sandwichconstructie van isolatiemateriaal tussen twee lagen structurele panelen, wordt energieverlies geminimaliseerd. Dit resulteert in een betere thermische prestatie van het gebouw en vermindert de behoefte aan verwarming en koeling. Hierdoor kunnen kosten voor energieverbruik worden bespaard en wordt het milieu minder belast.

  • Esthetiek: De naadloze afwerking en veelzijdigheid in afwerkingsmateriaal (hout, steen, stucwerk, etc.) bieden een modern en strak uiterlijk.

Toepassingen SIP-panelen

SIP-panelen bieden een breed scala aan toepassingen in de bouwsector. Dankzij hun ontwerpvrijheid zijn ze ideaal voor zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten.

  • Met de SIP elementen kunnen architecten en ontwerpers eenvoudig complexe en unieke structuren creëren, dankzij de flexibiliteit van het materiaal.
  • Daarnaast zorgen SIP-panelen voor een snelle en efficiënte bouwmethode, waardoor projecten sneller worden voltooid.
  • De afwerking van SIP-panelen kan variëren, afhankelijk van de gewenste uitstraling. Van traditionele bakstenen tot houten gevelbekleding, SIP-panelen kunnen gemakkelijk worden aangepast aan de esthetiek van het gebouw. 
Queenels Airpop SIP-paneel op zijn zijkant

Kosten en besparingen

Kosten en besparingen bij het gebruik van SIP-panelen kunnen aanzienlijk zijn. Allereerst bieden SIPS een efficiënte bouwmethode, waardoor de arbeidskosten kunnen worden verminderd. Doordat de panelen prefab zijn en snel gemonteerd kunnen worden, is er minder mankracht nodig en kan de bouwtijd worden verkort. Bovendien zijn SIP-panelen licht van gewicht, wat resulteert in lagere transportkosten. Daarnaast zorgt dit prefab bouwsysteem voor een uitstekende isolatie, waardoor er bespaard kan worden op energiekosten. De panelen hebben een hoge thermische weerstand en voorkomen warmteverlies in de winter en warmtewinst in de zomer. Dit leidt tot een lagere vraag naar verwarming en koeling, waardoor de energierekening aanzienlijk kan worden verlaagd. Ten slotte zijn SIP-panelen duurzaam en gaan ze lang mee, waardoor er op lange termijn kosten worden bespaard op onderhoud en reparaties. 

Kosten effecientie Queenels

Klik op het isolatiemateriaal waar u interesse in heeft:

Brochure aanvragen

Voor extra informatie en bestel mogelijkheden bekijk onze webshop:

sip paneel en sips paneel